Poalkoholowe uszkodzenia wątroby
Jakie choroby wątroby mogą by spowodowane przez alkohol?
Wątroba będąca najważniejszym narządem uczestniczącym w metabolizmie alkoholu, jest szczególnie narażona na negatywne skutki jego działania. Na skutek nadużywania z alkoholu dochodzi do rozwoju szereg zmian w wątrobie. Wyróżnia się następujące stadia alkoholowej choroby wątroby:
- Alkoholowe stłuszczenie wątroby, przy przewlekłym nadużywaniu z alkoholu
- Alkoholowe zapalenie wątroby, które nie zawsze daje objawów
- Włóknienie wątroby poprzedzające marskości.
Jakie są czynniki ryzyka rozwoju alkoholowej choroby wątroby?
- wiek: u osób starszych istotnie zmniejsza się zdolność wątroby do metabolizowania alkoholu.
- płeć: Kobiety są bardziej narażone na niekorzystny wpływ działania alkoholu w porównaniu z mężczyznami. U kobiet wcześniej niż u mężczyzn rozwija się marskość wątroby i wyższa jest śmiertelność spowodowana marskością. Jednak wraz z wiekiem różnica ta zmniejsza się.
- czynniki genetyczne: wykazano, iż różnicy w metabolizowaniu alkoholu związane są z polimorfizmemem genów kodujących niektórych białek. Do enzymów odpowiedzialnych za ten metabolizm wymienia się: ADH, ALDH, Cytochrom P4502E1 (CYP2E1).
- Infekcja wirusowe, szczególnie WZW C: u osób z wirusowymi zapaleniami wątroby, spożycie alkoholu może przyczyniać się do szybszego rozwoju uszkodzenia wątroby. Ponadto skuteczność leczenia interferonem jest mniejsza u osób nadużywających z alkoholu.
- Waga: Otyłość związana z stłuszczeniem wątroby może wzmagać szkodliwy wpływ alkoholu poprzez zwiększania aktywności zapalnej w obrębie narządu.
- czynniki dietetyczne: W badaniach eksperymentalnych wykazano negatywny wpływ diety bogatej w wielonasyconych kwasów tłuszczowych i nisko węglowodanowej w postępie hepatopatii alkoholowej